Böcker

Boken innehåller fakta från forskning inom bland annat neurovetenskap, psykologi och vårdvetenskap, berättelser från sju drabbade, reflektioner från fem sakkunniga samt fem av Lisa Nybergs låtar. 

Så här tycker Birgitta Johansson, docent och specialist i neuropsykologi, och en av våra ledande forskare i ämnet:

”Detta är en bok som handlar om att leva med hjärntrötthet och att finna vägar framåt. Kunskapsspridning som denna bok bidrar med är viktig, då det finns stora brister i förståelse av vad det innebär att leva med hjärntrötthet. Alla personliga berättelser, tips och kunskap som förmedlas i denna bok kan ge läsaren en fördjupad förståelse om vad hjärntrötthet är. Just de personliga berättelserna i boken ger oss en möjlighet att bättre förstå hur livet påverkas i alla sina skepnader när man är hjärntrött. Vi behöver beröras av vad personer upplever och det är just vad som händer i boken. Först då kan man bättre förstå hur det kan vara. Att bara säga att man är trött räcker inte. Alla blir ju trötta och då är det lätt att tro att man som icke drabbad förstår, men då har man inte fattat.

Hjärntröttheten påverkar hela livet och det går inte att vila sig fri från den. Man måste lyssna med intresse och nyfikenhet på vad personen som lider av hjärntrötthet berättar. Så läs boken med ett öppet sinne och ta del av hur livet drastiskt kan förändras när sjukdom ger upphov till hjärntrötthet.”

… och så här tycker några läsare om boken:
 • Jag har nu läst boken som är mycket informativ och lättläst. Kommer att vidarebefordra info ur den till min anhörig. Tack för en fin bok🤗💜.
 • Hej Lisa och vilken bra bok 🙂. Haft stor nytta av den med alla ”igenkänningar” som fanns med i boken. Det är exakt så här min dotter funkar. Jag önskar därför beställa en bok till henne också så snart det går 🙂
 • Har läst ung. halva boken och kan bara säga att den är väldigt bra, välbeskrivande och detaljerad.
 • Innehållet är lärorikt och informativt, inte minst genom alla de olika rösterna du har fått med. Dessutom skriver du ledigt och lätt och med viss humor, vilket gör det tunga i diagnosen och följderna av den, lätt att ta till sig. Ingrid Sjökvist, journalist och författare
 • Nu har jag läst klart boken! Det var intressant läsning, en del kändes användbart även i min egen situation som anhörig till cancersjuk. Jag insåg också att jag har flera personer omkring mig, både vänner och studerande, som säger att de är hjärntrötta, så det var nyttigt att få ta del av alla berättelser och fakta. Stefan Johansson, journalist
… och så här tyckte några om författarsamtalet med Henrik Mannestråle, kommunikationschef på Reumatikerförbundet. Timmen spelades in av  Reumatikerförbundet och en länk kommer att läggas upp både på reumatiker.se och här :
 • Hej Lisa! Jag vill tacka Dig för en så viktig föreläsning om hjärntrötthet. Jag känner igen mig i allt och Du är en så bra berättare.
 • Du är en förebild som ger konkreta tips på hur man kan fortsätta leva trots/tillsammans med hjärntrötthet. Toppen!
 • Hej Lisa, du är fantastisk. Jättebra och intressant. Jag känner igen symptomen oerhört och blev så berörd att jag började grina, ta det som en positiv komplimang (appropå känslomässig obalans). Ska köpa din bok och känner att jag får lite hopp igen att orka ta tag i min hälsa innan jag bryter ihop av trötthet och värk.
 • Stort TACK Lisa för din öppna, ärliga och tydliga presentation!
 • Love You Lisa
 • Tack för en mycket givande timme. Jag brukar aldrig orka lyssna på några föredrag, men är jätteglad att jag fick möjligheten och orkade vara med. Allt det bästa till dig! Styrkekramar!!
 • Tack för en mycket intressant föreläsning!
 • Oj vad man känner igen sig och nu får man mer förståelse för sin frustration, ilska mm. Tusen tack för denna föreläsning och ett tack även till reumatikerförbundet. Nu hoppas jag att de lokala föreningarna gör något bra av detta.
 • Det var ett mycket intressant samtal du höll i. Ska genast skicka runt boken bland anhöriga och vänner!
 • Tack för den intressanta och inspirerande föreläsningen idag på Teams. Det är förfärligt så länge jag gått med värk och utmattning, för man orkar ju inte heller ta tag i det. Men du gav mig inspiration att göra ett nytt försök att hitta en väg i rätt riktning, och jag börjar med att läsa din bok.
 • Hej Lisa! Tack för din mycket givande föreläsning igår. Den gav mig nya tankar och idéer. Mycket värdefullt.
 • Jag var med och lyssnade på samtalet kring hjärntrötthet i onsdags. Mycket bra samtal och med hög igenkänning. Tack för en givande föreläsning. Jag vill gärna beställa boken.
 • Hej finaste Lisa! Du är en riktig stjärna, du bjuder på dig själv och ger utrymme för eftertanke och igenkännande för oss och våra medlemmar. Louise Persson, webbredaktör, Reumatikerförbundet
Klicka här för att beställa boken.

Livet drabbar oss på olika sätt. Ibland hårt. Vi kan alla må dåligt, genomgå en kris eller fyllas av svåra tankar och känslor. Om Du Öppnar: Berättelser & Musik om hopp och förändring vill ge hopp och vara ett stöd för dig som inte mår bra och för dig som möter någon som har det svårt.

Boken innehåller tolv berättelser från människor som mått mycket dåligt och som idag känner mening med sina liv – med fokus på vad som har bidragit till det bättre måendet. Dessutom ingår reflektioner från psykolog, diakon, terapeut och Lisa själv om sorgbearbetning, tankar, känslor, acceptans, försoning, kognitiva svårigheter, hjärntrötthet, kropp, själ, andning och förlåtelse. Utifrån berättelserna har en konstnär gjort fyra illustrationer, och så ingår en CD med tolv av Lisas låtar. Boken är en kombination av antologi, faktabok, insiktsbok och den kan även användas som lärobok för vårdande personal.

Klicka här för att beställa boken.
Mysig bild från en läsare, tack Åsa!
Från läsare/lyssnare:
 • Jag vill skicka ett stort tack till dig för den underbara boken och skivan. Är så glad att en vän rekommenderade mig att beställa dessa från dig. Både bok och skiva gav mig oerhört mycket. Skivan snurrar runt runt i bilen hela tiden nu.
 • Tack för att jag har fått ta del av din bok. Den är stark, bitvis smärtsam men samtidigt hoppfull och fylld av klokskap!
 • Hej Lisa! Jag är helt tagen. Tårarna rinner på mina kinder, jag älskar din röst och dina texter.
 • Tusen Tack för jättefin och tänkvärd bok och musik! 💖
 • Har sträckläst boken, kunde inte släppa den. Om ni inte köpt den så gör det. Min önskan är att boken skulle komma ut till yrkesgrupper som arbetar med människor.
 • Fällde många tårar när jag läste boken, men nu när jag lyssnar på dina låtar. Herregud, de bara forsar ner. ❤️😭❤️ Detta hjälper mig verkligen att ännu mer acceptera mitt nya jag med allt vad det innebär. Tack!
Från Mia Berglund, professor i omvårdnad:

”Boken handlar om lidande som en del i livet då man drabbas av sjukdom, sorg och av livet självt. Boken innehåller många berättelser och reflektioner i form av text, bild och musik. Boken berör mig! Ett viktigt budskap är att släppa taget om gamla saker som tar kraft. Ett annat budskap är att vara nyfiken för att öka förståelsen för sig själv, sin situation och för andra. Alla författare i boken beskriver på olika sätt hur de nått en ökad förståelse med insikter som möjliggör mer medvetna val och mål i livet. Där målet att må så bra som möjligt är ett stort mål! Det är en bok om lidande och reflektion över erfarenheter som resulterar i en ökad förståelse för sig själv, ett läkande. Viktiga redskap är berättande, lyssnande, öppenhet och nyfikenhet och att vara snäll mot sig själv! Boken beskriver det jag kallar lärandet i att leva med långvarig sjukdom och ohälsa. Detta är en bok som kan användas på flera sätt, förutom att öka den egna förståelsen, kan den med fördel sättas i händerna på studenter och yrkesverksamma inom olika vårdande professioner. Det handlar om att lära sig möta lidande och att lyssna på berättelser. Att ta del av dessa berättelser kräver också mod.”

Smakprov på Boklåtarna nedan.Fler låtar till lyssning här. Och gillar du det du hör – lyssna och följ mig gärna på Spotify!

bortom bakom är en samling illustrerade dikter och låttexter

 • … när min syster gick bort var dina ord det som höll mig vid liv.
 • Tack käraste du för den fantastiska diktsamlingen!
 • Du berör!
 • Hej Lisa, vill bara berätta att din underbara diktbok ligger framme på vårt vardagsrumsbord tillsammans med Tranströmer.
 • Jag har högläsning ur din bok varje vecka.
 • Dina texter säger mig känslomässigt väldigt mycket.