Diktbok & Bok

”bortom bakom” är poesi, lyrik och illustrationer om stort och smått, glädje och sorg, relationer och ensamhet, saknad och längtan bortom bakom 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bokomslag-från-hemsidan-201x300-201x300.jpg

 • … när min syster gick bort var dina ord det som höll mig vid liv.
 • Tack käraste du för den fantastiska diktsamlingen!
 • Du berör!
 • Hej Lisa, vill bara berätta att din underbara diktbok ligger framme på vårt vardagsrumsbord tillsammans med Tranströmer.
 • Jag har högläsning ur din bok varje vecka.
 • Dina texter säger mig känslomässigt väldigt mycket.

  Klicka här för att läsa några dikter och här för att beställa boken.

Livet drabbar oss på olika sätt. Ibland hårt. Vi kan alla må dåligt, genomgå en kris eller fyllas av svåra tankar och känslor. ”Om Du Öppnar – Berättelser & Musik om hopp och förändring” vill ge hopp och vara ett stöd för dig som inte mår bra och för dig som möter någon som har det svårt

Boken innehåller tolv berättelser från människor som mått mycket dåligt och som idag känner mening med sina liv – med fokus på vad som har bidragit till det bättre måendet. Dessutom ingår reflektioner från psykolog, diakon, terapeut och Lisa själv om sorgbearbetning, tankar, känslor, acceptans, försoning, kognitiva svårigheter, hjärntrötthet, kropp, själ, andning och förlåtelse. Utifrån berättelserna har en konstnär gjort fyra illustrationer, och så ingår en CD med tolv av Lisas låtar. Boken är en kombination av antologi, faktabok, insiktsbok och den kan även användas som lärobok för vårdande personal. Klicka här för att beställa boken.

Mysiga bild från en läsare, tack Åsa!
 

Från läsare/lyssnare:
 • Jag vill skicka ett stort tack till dig för den underbara boken och skivan. Är så glad att en vän rekommenderade mig att beställa dessa från dig. Både bok och skiva gav mig oerhört mycket. Skivan snurrar runt runt i bilen hela tiden nu.
 • Tack för att jag har fått ta del av din bok. Den är stark, bitvis smärtsam men samtidigt hoppfull och fylld av klokskap!
 • Hej Lisa! Jag är helt tagen. Tårarna rinner på mina kinder, jag älskar din röst och dina texter.
 • Tusen Tack för jättefin och tänkvärd bok och musik! 💖
 • Har sträckläst boken, kunde inte släppa den. Om ni inte köpt den så gör det. Min önskan är att boken skulle komma ut till yrkesgrupper som arbetar med människor.
 • Fällde många tårar när jag läste boken, men nu när jag lyssnar på dina låtar. Herregud, de bara forsar ner. ❤️😭❤️ Detta hjälper mig verkligen att ännu mer acceptera mitt nya jag med allt vad det innebär. Tack!
Från Maria Berglund biträdande professor i omvårdnad:

Boken handlar om lidande som en del i livet då man drabbas av sjukdom, sorg och av livet självt. Boken innehåller många berättelser och reflektioner i form av text, bild och musik. Boken berör mig! Ett viktigt budskap är att släppa taget om gamla saker som tar kraft. Ett annat budskap är att vara nyfiken för att öka förståelsen för sig själv, sin situation och för andra. Alla författare i boken beskriver på olika sätt hur de nått en ökad förståelse med insikter som möjliggör mer medvetna val och mål i livet. Där målet att må så bra som möjligt är ett stort mål! Det är en bok om lidande och reflektion över erfarenheter som resulterar i en ökad förståelse för sig själv, ett läkande. Viktiga redskap är berättande, lyssnande, öppenhet och nyfikenhet och att vara snäll mot sig själv! Boken beskriver det jag kallar lärandet i att leva med långvarig sjukdom och ohälsa. Detta är en bok som kan användas på flera sätt, förutom att öka den egna förståelsen, kan den med fördel sättas i händerna på studenter och yrkesverksamma inom olika vårdande professioner. Det handlar om att lära sig möta lidande och att lyssna på berättelser. Att ta del av dessa berättelser kräver också mod.

Smakprov på Boklåtarna nedan. Fler låtar till lyssning här. Och gillar du det du hör – lyssna och följ mig gärna på Spotify!


Boksläpp / ReLisa:

2 februari 2021, på min födelsedag, släpptes boken ”Om du öppnar”. Anna Sundkvist Kräutner höll i det digitala eventet och hon var excellent som moderator! Jag berättade hur boken kom till och vad bokresan har betytt för mig. Professor Mia Berglund delade sina tankar om boken och hon tryckte på att den kan användas både av sjukvårdspersonal och studenter på omvårdnadsprogram, förutom av de som själva har drabbats av psykisk ohälsa. Låten Om du öppnar spelades och födelsedagsbarnet överraskades med ett hejdundrande HURRA! av de 40 online-deltagarna! Stort tack alla som gjorde kvällen till vad den blev! Och så här skrev Anna dagen efter relisan: Är fortfarande uppfylld av gårdagen då det var boksläpp på boken Om du öppnar. Fint boksamtal med Lisa Nyberg och Mia Berglund. Så mycket kärlek från alla som deltog!