Om Lisa

I augusti 2015 flyttade Lisa till skogs. Det tog några år innan hon fullt ut accepterade att det är ute i skogen som hon och hennes hjärna mår så bra som de kan, tillsammans med hunden Molle.

Lisa är född och uppvuxen i Mariestad. I Skövde träffade hon sin blivande man Lars. Tillsammans flyttade de till Uppsala där det blev jobb på revisionsbyrå och juridikstudier. I slutet av 80-talet gick flyttlasset till Kil i Värmland och där blev det hus, hund, barn, studier i företagsekonomi, jobb som konsumentrådgivare, lärare i ekonomi och juridik, kvalitetsansvarig på ett stort elhandelsföretag, doktorand i företagsekonomi och 2002 fick hon diagnos på SLE – en reumatisk systemsjukdom.

Sedan 2004 är hon ”sjukpensionär” på grund av allvarliga sjukdomar, långvarig värk och hjärntrötthet. Förutom att SLE:n ger inflammation i bland annat muskelfästen och bindväv upptäcktes år 2005 att den även hade satt sig i hjärnan. Efter ytterligare några år fick Lisa proppar i hjärnan och diagnos på antifosfolipidsyndrom (APS). Det är tufft att bli sjuk, men hon känner stor tacksamhet över att hon sedan maj 2015 har kompetent läkarvård på Karolinska i Solna. Samtidigt blev hon och hennes man då medvetna om att hon inte kunde bo ”som vanligt folk”. I augusti 2015 flyttade hon till skogs. Hon och Lars blev helgbor.

Lisa har gjort många saker i livet; spelat basket och volleyboll, fött tre barn, startat ett föräldrakooperativt dagis, varit politiskt aktiv, arbetat med ekonomi och juridik, forskat om kundrelationer i energibranschen och skrivit en licentiatavhandling i ämnet. Musik däremot hade hon ingen större erfarenhet av när hon plötsligt och oväntat, mitt i livet som 42-åring, blev sångerska och låtskrivare och en helt ny värld öppnade sig.

Det är smärtsamt att bli sjuk, men det är också ”tack vare” det som jag blev med musik och läkte mina inre sår.

En vacker majdag 2005 kom den första låten till henne. Inom en vecka blev det två till. Med dessa tre nyskrivna låtar stod hon ett par månader senare på scen för första gången i sitt liv. Med ytterligare ett par låtar i bagaget fick hon kontakt med en musikproducent och så var skivinspelningen i rullning. Den första skivan gavs ut på henne födelsedag 2/2 2007. Den andra i november 2009. Sen kom det en diktbok emellan som gavs ut 2011 och den tredje skivan släpptes i november 2015.

Hur det gick till vet hon inte, men musiken blev som en direktkanal till hennes inre. Hennes svåra uppväxt hade gjort henne till en mästare att förtränga både sorger och fysisk smärta. Men när den reumatiska sjukdomen SLE, som hon hade fått diagnos på 2001, efter några år satte sig i hjärnan och det blev allvarligt fanns det inte plats att tränga undan mer, nu var det fullt i hennes tränga-undan-kropp. Det var som om en ventil öppnades eller en kran som inte gick att stänga av.  Orden och tonerna liksom skapade sig själva. Och där stod Lisa, både förvånad och tacksam över det hon fick vara med om, hon som inte hade någon större erfarenhet av varken sjungande eller skrivande. Här kan du läsa om skivorna och lyssna på några av låtarna.

Tack vare musiken öppnade sig en helt ny värld. Jag är oerhört tacksam över musikens helande kraft och över all fin respons. Det känns stort att mina tankar, ord och melodier kan beröra och betyda något för andra.

Sedan flera år har Lisa haft en känsla av att hon ska skriva ner sina erfarenheter och på sin födelsedag 2/2 2021 släpptes boken Om Du Öppnar – Berättelser & Musik om hopp och förändring där hon, förutom sin egen berättelse, har samlat in berättelser från människor som mått dåligt och som idag känner mening med sina liv. Du kan läsa mer om boken här.

Om du öppnar – Samtal & Musik där vi delar och reflekterar kring livets utmaningar och att vara människa.

När boken var klar kom efter ett tag en ny pockande känsla – och en stark vilja – att sprida tröst och hopp till andra. ”Om du öppnar – Samtal & Musik” består både av föreställningar och möjlighet att starta upp samtalsgrupper. Under föreställningen framför Lisa några av sina låtar och samtalar med terapeuten Anna Sundkvist Kräutner. Samtalet utgår från Lisas bok Om du öppnar – Berättelser & Musik om hopp och förändring och Annas erfarenhet som terapeut. Efter varje föreställning finns möjlighet att starta samtalsgrupper för att mötas i goda samtal med boken, musiken och en handledning som utgångspunkt. Syftet med samtalsgrupperna är att ge deltagarna möjlighet att stärka både sig själva och varandra genom att reflektera och dela erfarenheter.

Jag känner mig både stolt och tacksam över att inspirera till att vi delar våra erfarenheter och därmed växer som människor. Det är stort!